Putin vil utvikle nye atomvåpen som ikke skal kunne stanses av USAs rakettskjold

President Vladimir Putin varsler at Russland er i ferd med å utvikle nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av det amerikanske rakettskjoldet.

I sin tale til nasjonen torsdag framholdt Putin at Russland er nødt til å satse på nye og kraftigere atomvåpen som et svar på USAs rakettskjold og det han mener er USAs brudd på nedrustnings-avtalen START, melder ABC Nyheter.

– USA krenker den strategiske balansen, og som svar utvikler Russland nye systemer, sa Putin i den direktesendte talen, der han også tok til orde for at den militære infrastrukturen i Arktis må forbedres og fornyes slik at russiske interesser kan beskyttes.

I salen satt den russiske politiske eliten, som møtte Putins presentasjon av de nye våpnene med stor applaus.

«Dere har ikke hørt på oss tidligere. Kanskje dere hører på oss nå,» sa Putin før han presentere de russiske våpnene.

Blant de nevnte våpnene er en ny kjernefysisk krysserrakett, som Putin hevder er immun mot ethvert rakettforsvar. Raketten ble testet i høst, ifølge presidenten.

Putin trakk også fram en undervannsdrone som i likhet med krysserraketten kan utstyres med atomvåpen. Denne skal kunne ramme både hangarskip og marinebaser.

I tillegg har Russland testet en ny interkontinental ballistisk missil kalt Sarmat, som ifølge Putin er bedre enn sine forgjengere både når det gjelder rekkevidde og antall stridshoder.

Talen tillegges stor betydning ettersom den holdes kun to og en halv uke før presidentvalget 18. mars, et valg som Putin nærmest er sikret å vinne selv om han har sju motkandidater. Meningsmålinger viser at han har en oppslutning på rundt 80 prosent.

Russland vil forbedre og modernisere sin militære infrastruktur i Arktis, varsler president Vladimir Putin.

Fornyingen skal ifølge Putin bidra til å beskytte Russlands interesser i nordområdene, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Putin kom med beskjeden i sin årlige tale til nasjonen torsdag.

Han varslet også at Russland vil bruke nær 1.600 milliarder kroner på å forbedre russiske veier i løpet av de seks neste årene.

Lover mer demokrati og mindre fattigdom

Russlands president Vladimir Putin lovet å halvere andelen fattige og slo også et slag for demokratiet da han torsdag holdt sin årlige tale til nasjonen.

I talen lovet han russerne både høyere levestandard, mer utvikling og mer fornyelse, ikke minst når det gjelder teknologi.

Putin, som har styrt Russland i nesten 20 år og blitt anklaget for å føre landet i en autoritær retning, tok også til orde for at Russland må styrke landets demokratiske institusjoner.

– Vi bør utvide friheten i alle sfærer

– For å bevege oss framover, for å få en dynamisk utvikling, bør vi utvide friheten i alle sfærer, sa Putin og la til at han ønsker å styrke både demokratiske institusjoner, lokale myndigheter, sivilsamfunnet og domstolene.

Talen ble holdt foran parlamentarikere og høytstående embetsfolk i konferansesalen Manezj i Moskva og ble direktesendt på russisk fjernsyn. Den tillegges stor betydning ettersom den holdes kun to og en halv uke før presidentvalget 18. mars, et valg som Putin nærmest er sikret å vinne selv om han har sju motkandidater. Meningsmålinger viser at han har en oppslutning på rundt 80 prosent.

20 millioner fattige russere

Ifølge Putin lever 20 millioner russere under fattigdomsgrensa, langt færre enn i år 2000 da 42 millioner russere hadde så lav inntekt at de falt i denne kategorien.

Men selv om antall fattige har gått ned, mener Putin fortsatt at det er «uakseptabelt» høyt.

– Vi bør i det minste halvere andelen fattige de neste seks årene, sa han.

Putin talte også om forhold som truer Russlands sikkerhet og stabilitet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s