Antennene som avlytter og samler informasjon om norske borgere

I skogen bak den gamle militærleiren Eggemoen ved Hønefoss har forsvaret i dyp hemmelighet bygd opp en av verdens mest avanserte lyttestasjoner. Herfra samler de inn enorme mengder persondata fra telefon-samtaler og sosiale medier – også fra norske borgere. Det kan være lovstridig.

Bak granleggene reiser det seg rundt 15 store parabolantenner som peker i alle himmel-retninger. Med disse antennene støvsuger Etterretningstjenesten opp data om hvem som ringer til hvem, datatrafikk, bruk av Facebook og andre sosiale medier. Også innholdet i telefon-samtaler og databruk kan fanges opp.

Stasjonen til flere hundre millioner er betalt av Norge, men med støtte fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, melder NRK.

Parabolantennene fanger opp telefonsamtaler og datatrafikk fra sivile satellitter. Hvem som ringer til hvem, hvem som sender e-post til hvem – såkalte metadata.

De fanger opp hva som sies i telefonsamtalene, og skrives i e-postene. Hvem som skriver hva til hvem på Facebook og andre sosiale medier – såkalte innholdsdata.

Enorme mengder av disse svært personlige opplysningene blir samlet inn fra lyttestasjonen på Ringerike. Informasjon om hvem som kommuniserer med hvem blir lagret. Dette skjer selv om E-tjenesten ikke har mistanke om at personene har gjort noe ulovlig eller er tilknyttet terrorvirksomhet.

Store deler av materialet – inkludert personopplysninger om norske borgere – blir lagret i årevis. E-tjenesten bruker databasen til å søke i, blant annet for å finne terrorister som truer norske interesser.

Innsamlingen av materialet er rettet mot personer i utlandet – fordi E-tjenesten har forbud mot å overvåke nordmenn. Men å unngå å fange opp nordmenn som kommuniserer med folk i de landene Etterretningstjenesten overvåker har vist seg umulig.

Innsamlingen kan være lovstridig

Innsamlingen på Eggemoen har ført til en intens diskusjon i det hemmelige Norge om virksomheten kan være lovstridig.

Overvåkingen på Eggemoen er, ifølge E-tjenesten, ikke rettet mot Norge. Målet er land der Etterretningstjenesten har i oppdrag å skaffe informasjon til støtte for norske interesser. Dette kan være land som Afghanistan, Irak og Syria.

Problemet er at når telefon- og datatrafikk fra disse landene involverer en nordmann i Norge, blir vedkommende registrert og lagret i den enorme databasen til Etterretningstjenesten. Dette skjer uten at den involverte nordmannen får vite om det.

Ifølge EOS-utvalget blir mange av disse opplysningene lagret i flere år. E-tjenesten bruker de stadig mer omfattende datamengdene til å søke i når de er på jakt etter nye mål i de landene de jobber med.

Det fremgår hverken av de hemmelige dokumentene NRK har fått tilgang til eller offisielle dokumenter hvor mange nordmenn som finnes i databasen. E-tjenesten vil heller ikke svare på dette spørsmålet. Men etter tolv års drift er det grunn til å tro at det er mange.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s