LO-forbund krever faktiske boikott-tiltak overfor Israel

LO-forbund etterlyser handling fra LO i boikott-saken. Situasjonen for palestinerne i Gaza og på Vestbredden gjør det mer akutt, mener EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen.

Det har snart gått ett år siden LO-kongressen vedtok å jobbe for full boikott av Israel for å presse frem en slutt på okkupasjonen. LO sentralt fikk dermed oppdraget med å utarbeide plan for faktiske tiltak. Foreløpig er ingenting bestemt, melder FriFagbevegelse.

Israel raser over boikottvedtaket fra LO, mener det er diskriminerende og reagerer med inn-reiseforbud for LO-tillitsvalgte. Over 120 LO-medlemmer meldte seg ut som følge av boikottvedtaket i mai i fjor.

LO i Oslo og ledelsen i landets største fag-organisasjon Fagforbundet, EL og IT Forbundet og Transportarbeiderforbundet, med sine til sammen 420.000 medlemmer, etterlyser nå handling fra LO-ledelsen.

Når pensjonsoppgjøret og tariffoppgjøret er i havn, må LO handle for å sette boikottvedtaket ut i livet, mener Fagforbundet.

– Palestinernes situasjon er akutt

EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen var en av tre i redaksjonskomiteen som kjempet for full boikott på kongressen, som er LOs øverste organ. De to andre var fra Fagforbundet.

«Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt, må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel,» bestemte flertallet på LO-kongressen.

– Er tiden inne for at LO følger opp boikottvedtaket med faktiske tiltak?

– Ja. Situasjonen på bakken gjør det mer akutt. Det er ikke noe større grunnlag for dialog med Israel nå enn for ett år siden, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.

– Har Israel etter din mening endret sin politikk slik at begrunnelsen for LOs boikottvedtak er borte?

– Nei. Tvert imot, svarer han.

LO bør begynne med ITUC

Andersen mener LO er forpliktet til å følge opp boikottvedtaket internasjonalt, og at Den internasjonale fagbevegelsen ITUC og Den europeiske fagbevegelsen ETUC er riktige fora for det.

– LO-kongressens vedtak legger klare føringer for hvordan LO bør bruke internasjonale fora både for å sette spørsmålet om boikott på dagorden og for å fremme LOs synspunkt på saken når den blir satt på dagsorden av andre, sier Andersen.

ITUC holder kongress i desember i København. Da vil toppledelsen i verdens fagforbund være til stede.

Både leder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, og Roy Pedersen, leder i LO i Oslo, og Fagforbundets solidaritetsansvarlige Stein Guldbrandsen slutter opp om det Andersen foreslår:

– LO bør forberede et forslag til uttalelse om situasjonen i Palestina til ITUC-kongressen. Det koster ikke LO mye å gjøre det. Det er et sted å starte, sier LO i Oslo-leder Roy Pedersen til FriFagbevegelse.

– Da får LO fortalt om sitt kongressvedtak og kan bruke det til å invitere andre deler av fagbeveg-elsen for å få til en internasjonal boikott av Israel, mener Pedersen.

Oljefondet må ut av bosettingsselskapene

Fagforbundet mener LO bør presse på for at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som tjener penger på de folkerettsstridige israelske koloniene på Vestbredden.

Forbundet viser til Danwatch, en gruppe uavhengige gravejournalister, som i fjor publiserte en liste over 36 slike selskaper som Oljefondet har investert mer enn 50 milliarder norske oljekroner i.

– De dokumenterte at Oljefondet er verstingen blant de europeiske pensjonsfondene med investeringer i selskaper som profiterer på okkupasjonen, sier Stein Guldbrandsen som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt, til FriFagbevegelse.

Oljefondet eier aksjer i alle de 36 selskapene, viser oversikten. Også det danske og det svenske pensjonsfondet har investeringer i slike selskaper.

Kongressen vedtok også at «LO krever at norske myndigheter fører en politikk som bidrar til at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden og annekteringen av palestinsk land. Blokaden av Gaza må oppheves, muren rives, palestinske flyktningers rett til å vende hjem må respekteres og det må arbeides for en demokratisk statsløsning med like rettigheter for alle.»

– Når det gjelder den norske regjeringen, har jeg ikke så høye forventninger til hva det er mulig å få til. Men LO bør også jobbe opp mot partier de har nære forbindelser til, sier Jan Olav Andersen.

Den borgerlige regjeringen er mot boikott av Israel.

Forslag til tiltak etter tariffoppgjøret

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var selv imot en full boikott. Han gikk inn for en boikott som begrenset seg til forbud mot import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden.

– Når planlegger du å legge frem forslag for LOs sekretariat til konkrete tiltak for å følge opp LO-kongressens vedtak om å jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel?

– Det er for tidlig å si. Vi satser på å kunne legge frem en sak etter tariffoppgjøret, svarer Gabrielsen på e-post til FriFagbevegelse.

LO-lederen støtter innspillene om å ta opp kongressvedtaket om Israel-boikott i både Den europeiske fagbevegelsen (ETUC) og Den internasjonale fagbevegelsen (ITUC), og trekker frem at det i tillegg er naturlig å diskutere aktuelle forslag i Den nordiske faglige samorganisasjon.

Fagforbundet mener LO må presse på for at Oljefondet trekker sine investeringer ut av alle selskaper som tjener penger på de folkeretts-stridige israelske bosettingene på Vestbredden. Til dette svarer Gabrielsen: «Dette er et spørsmål det er naturlig å drøfte med LOs sekretariat i forbindelse med andre tiltak for å følge opp kongressens vedtak.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s