Afghanistan-veteraner savner anerkjennelse og føler seg sviktet

Norske Afghanistan-veteraner savner anerkjennelse for det de har gjort og føler seg sviktet av myndighetene.

De har vært i kamphandlinger og ofret sitt eget liv for Norge. Noen har tatt liv. Men her hjemme snakker vi ikke om krig. Mange veteraner føler at de ikke får anerkjennelse for det de har gjort, skriver forskning.no.

I underkant av 10 000 norske soldater har bidratt i det Forsvaret kaller internasjonale operasjoner i Afghanistan siden 2002.

Elin Gustavsen ved Institutt for forsvarsstudier har intervjuet 29 av dem.

De ser på seg selv som profesjonelle soldater som har gjort en jobb. En av dem hun intervjuer sier at hans jobb ikke er viktigere enn den jobben en barnehageansatt gjør.

Likevel savner de fleste mer anerkjennelse fra oss andre for det de har gjort.

Mange veteraner kommer fra intense krigs-handlinger og hjem til et folk og et land som ikke vet at de har vært i krig. Der skylder de på norske politikere og forsvarsledelse.

Når Gustavsen spør dem om hva de savner fra sivilsamfunnet, blir de lite konkrete. Men når de snakker om norske politikere og forsvarsledelsen, hever flere av dem stemmen.

– Først og fremst er de skuffet over at de ikke tar ordet «krig» i sin munn, selv om de i aller høyeste grad føler at det er det de har vært i.

Mange mener at måten norske politikere snakker om Afghanistan-oppdraget på, gjør at det blir vanskeligere for folk flest å skjønne hva de egentlig har vært med på. De føler også at de har fått lite støtte fra politikerne.

Det har vært flere medieoppslag om Afghanistan-soldatenes holdninger. Da soldater fra Telemarks-bataljonen sa til magasinet Alfa at det å være i kamp er «bedre enn å knulle» gikk forsvarsledelsen raskt ut og sa at det var en ukultur blant Afghanistan-soldatene.

Flere av dem hun intervjuet var skuffet over denne generaliseringen og den manglende støtten de opplever at de har fått fra forsvars-ledelsen, forteller hun til forskning.no.

Sviktet av myndighetene

Afghanistan-veteran Kenneth Bjerkelund mener at norske myndigheter har sviktet mange av veteranene.

De har ikke vært tydelige nok på hvor viktige operasjonen de har deltatt i har vært og effekten av den, mener han. Dette gjør igjen at media til tider har presentert et bilde av den norske innsatsen og veteranene som underbygger fordommer. Disse fordommene går norske Afghanistan-veteraner nå og føler på i møtet med det sivile livet, forteller han.

– Kommunikasjon om operasjonen fra norske styresmakter til soldaten direkte har vært utydelig. Og det har vært manglende direkte anerkjennelse og støtte til de som utfører jobben, særlig i det offentlige rom, sier han.

Politisk instrument

Hvordan skaper norske Afghanistan-veteraner egentlig en mening med det de har gjort når nordmenn flest både er uinteresserte og til dels negative til det oppdraget de har utført?

Ifølge Gustavsen opplevde samtlige av soldatene som ble intervjuet at tjenesten var meningsfull for dem selv. Men det handlet ikke om idealisme, forteller hun. Det dreide seg om at de opplevde at de hadde fått trent opp sine ferdigheter som profesjonell soldat under ekte forhold.

– Jeg var litt overrasket over hvor lite idealisme det var å spore hos disse veteranene. Jeg ville trodd at når de risikerte liv og helse, ville de se på dette som mer enn en jobb. Men de opplevde seg selv som en profesjonell soldat og et politisk instrument.

– De var ikke kalde fisker. Men de hadde helt tydelig ikke reist ned dit for å redde Afghanistan, sier Gustavsen til forskning.no.

Bare et fåtall får psykiske plager

Dette er første gang en norsk forsker har gjort slike dybdeintervjuer av norske veteraner.

Norsk forskning på veteraner har først og fremst vært en kartlegging av gruppen og mye fokus har vært på psykiske problemer. Tidligere studier har blant annet vist at bare et fåtall av soldatene har utviklet psykiske lidelser.

Gustavsen har ikke lagt vekt på psykiske problemer i sine intervjuer. Men hun har kommet innom dette når hun har spurt dem om hvordan de har opplevd det å komme hjem igjen. Noen fortalte at de syntes det var vanskelig. Men ingen ga uttrykk for at det var noe vedvarende. Hun mener at vi har et foreldet syn på veteranen som en potensiell syk person.

De er faktisk friskere enn gjennomsnitts-befolkningen når det gjelder psykisk helse, viser den store Afghanistan-undersøkelsen fra 2012. Men disse soldatene er ikke gjennomsnitts-befolkningen, minner hun om. De er trent og forberedt. De er profesjonelle soldater.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s