På europatoppen i amfetaminbruk: Bare Slovakia og Tsjekkia er verre enn Norge

Kun Slovakia og Tsjekkia slår Norge på amfetaminbruk, og MDMA-bruken er tredoblet siden 2012, viser prøver fra avløpsvannet.

I en stor europeisk undersøkelse blir avløpsvann fra til sammen 49 millioner mennesker i 56 byer undersøkt for spor etter fire ulovlige stoffer: MDMA/ecstasy, kokain, amfetamin og metamfetamin. Nå er tallene for 2017 klare.

Ifølge Malcolm Reid, forskningsleder ved Norsk institutt for vannforskning, bekrefter funnene de trendene man har sett de siste årene: Oslo ligger høyt i amfetaminbruk, og MDMA-bruken har eksplodert. Kokainbruken har gått svakt opp siden 2008, melder NRK.

– Metamfetaminbruken har hatt gått ned, men amfetamin øker noe. Sett sammen viser bruk av amfetaminer en svak nedgang i fjor, sier Reid, som har stått for det norske bidraget av undersøkelsen.

Storbytallene som ble publisert i dag gjelder prøver fra kun én uke i 2017. Ser vi på snittet av målingene er altså Oslo helt i toppen, selv om tallene gikk noe ned i fjor.

Ettersom undersøkelsene tar kun for seg én uke av gangen, kan målingene ha store variasjoner.

MDMA-eksplosjon

Prøvene bekrefter trenden som har vært godt kjent, at bruken av MDMA har eksplodert de siste 10 årene, med en tredobling siden 2012.

– MDMA har vi sett en betydelig økning av siden 2008. Når vi ser på alle dataene er bruken stort sett stabil siden i fjor, sier Reid.

Reid forteller at MDMA kan være vanskelig å måle, fordi bruken svinger mye. I festtider, som i russetiden og på nyttårsaften, kan bruken hoppe. De siste årene har forskere sett jevnt høye nivåer over hele året.

Reed sier at funnene stemmer godt overens med tall på narkotikabeslag i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s