Tilbyr opprørerne fritt leide ut av Øst-Ghouta

Syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland er i ferd med å nedkjempe opp-rørerne i Øst-Ghouta. De gjenværende opprørerne tilbys nå fritt leide til å forlate det krigsherjede området.

De syriske regjeringsstyrkene har rykket kraftig frem på bakken de siste dagene, og skal ifølge Aftenposten ha gjenerobret over 30 prosent av landområdet som opprørerne har kontrollert ved Øst-Ghouta. Det er bare noen få kilometer som gjenstår før den opprørskontrollerte enklaven er blitt splittet i to.

Russland tilbød tirsdag de gjenværende opprørerne fritt leide ut av Øst-Ghouta. De kan forlate området med sine familier og personlige våpen gjennom en sikker korridor, opplyser det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Reuters.

Det er fortsatt uklart hvor opprørerne eventuelt skal fraktes, men det antas at de vil bli eskortert til opprørskontrollerte områder nær den tyrkiske grensen, som under frigjøringen av Aleppo.

Blant opprørsgruppene i Øst-Ghouta er salafist-jihadistiske grupperinger som Jaish al-Islam og Ahrar al-Sham, samt rester av Nusra-fronten, som har tilknytning til al-Qa’ida.

Sikkerhetsrådet holder hastemøte

Samtidig samles FNs sikkerhetsråd til hastemøte onsdag for å diskutere hvorfor det ennå ikke er innført våpenhvile i Syria.

Rådet samles på oppfordring fra Frankrike og Storbritannia, som vil ha svar på hvorfor FN-resolusjonen om våpenhvile, som ble vedtatt 24. februar, ennå ikke er fulgt opp. Sikkerhetsrådet krevde med sin resolusjon en 30 dagers våpen-hvile i hele Syria, men satte ingen dato for når og hvordan denne skulle tre i kraft.

Ifølge Aftenposten skal over 600 sivile være drept de siste ukene, og det hagler beskyldninger fra USA og Storbritannia om syrisk og russisk medskyldighet i «hjerteskjærende menneskelige lidelser» og «drap på uskyldige sivile under falsk dekke av å bekjempe terrorister.»

Russland og Syria på sin side mener de har gjort sitt for å sikre våpenhvilen i Øst-Ghouta, og har allerede kunngjort etablering av humanitære korridorer, slik at sivile kan forlate den opprørs-kontrollerte enklaven som ligger rett i utkanten av den syriske hovedstaden Damaskus.

– Russland og Syria har gjort sitt, nå er det opprørerne og deres støttespillere som må handle. De militante som har forskanset seg der og som fortsetter å beskyte Damaskus, hindrer levering av nødhjelp og evakuering av dem som ønsker å forlate Øst-Ghouta, sa den russiske utenriksministeren i et innlegg i FNs menneske-rettsråd i Genève onsdag i forrige uke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s