Holocaust-museum trekker tilbake pris gitt til Suu Kyi

Holocaust Memorial Museum trekker tilbake menneskerettighetsprisen de ga Myanmars leder Aung San Suu Kyi i 2012.

Bakgrunnen for dette skal ifølge museet være at Suu Kyi har mislyktes å fordømme de militære styrkenes «brutale kampanje» mot rohingyaer i Myanmar, melder NRK.

Suu Kyi ble i 2012 tildelt Elie Wiesel-prisen for hennes «lange motstand mot et militærdiktatur» og for hennes arbeid for fred og menneske-rettigheter på vegne av folket i Myanmar.

– Vi hadde håpet at du, som en vi har feiret for ditt engasjement for menneskeverd og menneskerettigheter, ville ha gjort noe for å fordømme og stoppe de brutale handlingene og vise solidaritet med rohingyaene, heter det i en uttalelse fra museet onsdag.

Siden 25. august i fjor har anslagsvis 750.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Landets sivile leder Aung San Suu Kyi er blitt kritisert for ikke å ha grepet inn mot de militære under offensiven i Rakhine-provinsen. Hun sa i en tale i september at flyktninger med bekreftet statsborgerskap vil bli sluppet inn igjen i Myanmar.

Både FN og USA har karakterisert Myanmars angrep på rohingyaene som «etnisk rensing». USA og Canada har innført sanksjoner, men i FNs sikkerhetsråd har motstand fra vetomaktene Russland og Kina gjort det umulig å få vedtatt straffetiltak.

Suu Kyi har fått kritikk for å være stilltiende om militæroffensiven mot folkegruppen som startet etter et angrep fra noen av rohingyane, og har vært under stort internasjonalt press for å kritisere militæret i Myanmar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s