Øst-Ghouta: Sivile blir brukt som skjold og hindres fra å flykte

Opprørere i Øst-Ghouta hindrer sivile fra å flykte fra de opprørskontrollerte områdene i utkanten av Damaskus, hevder FN-talsmann.

Syriske regjeringsstyrker har rykket jevnt fremover i Øst-Ghouta siden offensiven mot opprørerne ble innledet i februar. I forbindelse med offensiven har syriske myndigheter og deres russiske allierte opprettet såkalte humanitære korridorer, slik at sivile kan forlate den opprørskontrollerte enklaven.

Men ifølge en FN-talsmann som har besøkt Douma i utkanten av den syriske hovedstaden Damaskus, blir sivile som forsøker å flykte fra området hindret av væpnede opprørere, og i noe tilfeller beskutt. Det melder New York Times.

FN-talsmannen, som ankom området med en hjelpekonvoi tidligere denne uken, forteller at to foreldre som forsøkte å flykte med sine to barn gjennom en av de humanitære korridorene ble skutt og drept av væpnede opprørere. De to barna kom seg over i sikkerhet og ble tatt hånd om av syriske regjeringssoldater.

Regjeringens styrker har også blitt anklaget for å gjøre kryssinger vanskelig. I den andre enden av Øst-Ghouta ble en annen utgangskorridor åpnet på torsdag. Der ble en familie på fem drept i et luftangrep på fredag idet de forsøkte å ta seg ut av området, forteller en anti-regjeringsaktivist i området. Andre beboere forteller imidlertid at familien ble drept i «vanlige» luftangrep – ikke mens de forsøkte å flykte.

– De vil ut – enten at bombingen opphører, eller å komme seg ut, forteller FN-talsmannen.

Han legger til at mange av de som befinner seg i den opprørskontrollerte enklaven også frykter for sikkerheten i de regjeringskontrollerte områdene, og er bekymret for at de aldri får lov til å returnere hjem igjen om de forlater.

Angrep sivil konvoi

Opprørere skjøt på en sivil konvoi med rundt 300 familier som prøvde å forlate Øst-Ghouta torsdag gjennom en av de humanitære korridorene.

Konvoien ble beskutt bare fire kilometer fra utgangen av korridoren, der slektninger av Øst-Ghouta-beboerne ventet sammen med journalister, melder det russiske nyhetsbyrået Russia Today.

Det er ikke klart om noen ble drept eller såret, men minst tre biler ble ødelagt som et resultat av bombardementet.

De militante i Øst-Ghouta har blokkert muligheten for sivile til å forlate forstaden. De skyter mot den humanitære korridoren som ble åpnet av de syriske regjeringsstyrkene og deres russiske allierte, melder russiske militære kilder.

Det russiske forsvarsdepartementet beskylder de militante gruppene for å bruke sivile som menneskelige skjold, og sier de saboterer FNs hjelpeforsøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s