Unik dokumentasjon fra folkemordet i Armenia

Pionermisjonær fra Kragerø etterlot seg unik dokumentasjon fra perioden rundt det armenske folkemordet under første verdenskrig.

Nå vil Wikimedia Norge i samarbeid med Riksarkivet bygge opp et fotoarkiv som gjør denne dokumentasjonen tilgjengelig for et større publikum, skriver Vårt Land.

Det begynte med at en ivrig bidragsyter på Wikipedia fra ­Armenia besøkte Wikimedia Norge, og ble kjent med Riks­arkivets materiale fra den norske kvinnelige misjonæren Bodil ­Biørn.

– Han ble overrasket og begeistret over å finne viktig dokumentasjon fra sitt eget folks historie, på et helt uventet sted. Det beveget ham sterkt å finne så sentralt materiale fra et norsk tidsvitne, selv om det fortalte om den mest tragiske perioden i armenernes historie – der mer enn en million mennesker ble drept, sier daglig leder i Wikimedia Norge, Astrid Carlsen, til Vårt Land.

Åpenbaringen på Riksarkivet fødte ideen om å gjøre enda mer av dette materialet tilgjengelig.

– Bildebasen Wikimedia Commons vil være en arena som når mye bredere ut enn Riksarkivet. Vi søkte Kulturrådet om støtte, og fikk ja. Nå er Riksarkivet i gang med digitalisering av flere­ hundre bilder som kommer i tillegg til et mindre antall som ­allerede ligger ute.

Wikimedia Norge er i gang med et omfattende arbeid med å transkribere tekstene som følger bildene, i samarbeid med søsterorganisasjonen i Armenia.

– Bodil Biørns løkkeskrift er litt vanskelig å tyde, og det er et omfattende prosjekt å få orden på person- og stedsnavn. Gjennom en turbulent historie har mange steder også byttet navn siden disse bildene ble tatt for 100 år siden, forteller Astrid Carlsen til avisen.

Hun ser for seg en kvinne som stod i et arbeid med livet som innsats, midt i et hav av menneskelige lidelser, i et mannsdominert samfunn.

– Bildene hennes er et gripende dokument, og viser menneskers sårbarhet gjennom perioden med et systematisk folkemord. Mange av barna ble drept like etter at bildene ble tatt av Bodil Biørn.

Folkemord

Fridtjof Nansen har en høy stjerne i Armenia, for sin innsats for armenske flyktninger i årene etter folkemordet i 1915–16. Men mange armenere­ kjenner også til Bodil Biørns innsats som misjonær og helse­arbeider fra 1905 til 1934. Hun var vitne til massedrapene på armenere under det osmanske riket under 1. verdenskrig, og så også at det hun hadde vært med å bygge opp av barnehjem og helse­tiltak ble lagt i ruiner.

Kulturrådet begrunner støtten til prosjektet med at «materialet blir vurdert å være av klar ­nasjonal og internasjonal interesse, og det er oppløftende at det nå er igangsatt en prosess som bringer det frem i lyset».

Dr. theol. og misjonshistoriker Kristin Norseth ved Menighetsfakultetet kjenner godt til Bodil Biørns liv og virke.

– Hun var en barsk dame, med en hengiven tro som drivkraft. Hun drev pionermisjon under ekstreme forhold. Hun var vitne til at et folk og en kultur ble systematisk utradert, og opplevde både dramatikk og traumatiske opplevelser. Det litt uvanlige var at hun på den tiden hadde et godt kamera og så viktigheten av å dokumentere den tragiske historien, sier Norseth som ser det som viktig at materialet nå blir tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s