USA har solgt våpen for 640 milliarder under Trump

USA solgte våpen for 640 milliarder kroner under president Donald Trumps første år ved makten. Saudi-Arabia topper listen av kjøpere med økte leveranser av missiler og presisjons-bomber. Våpnene brukes til landets omstridte krigsoperasjoner mot Jemen.

Under president Obamas siste år ved makten ble det gitt grønt lys for salg av våpen og militært utstyr for 595 milliarder kroner, fremgår det av en ny rapport fra Security Assistance Monitor.

Mens fly utgjorde en stor del av salget under Obama, utgjør salg av missiler og presisjons-bomber den største kategorien under Trump.

Over en tredel av våpnene som ble solgt i fjor, havnet i Midtøsten og Nord-Afrika, og Saudi-Arabia toppet listen over de største mottakerne, melder NRK. Dette til tross for at landet anklages for krigsforbrytelser i nabolandet Jemen.

Bomber og missiler

Obama stanset flere store kontrakter med Saudi-Arabia, med henvisning til brudd på menneske-rettighetene, men Trump har gjenåpnet for våpensalg til landet.

– Ved å godkjenne salg av missiler og bomber til Saudi-Arabia, selv om landet bruker disse våpnene til å angripe sivilbefolkningen i Jemen, sendes det et alarmerende signal om USAs syn på menneske-rettigheter, konstaterer lederen for Security Assistance Monitor, Colby Goodman.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som også kriger i Jemen, fikk amerikanske våpen og bomber for drøyt 5 milliarder kroner i fjor, viser rapporten, ifølge NRK.

Også i andre land er det store protester mot støtte til Saudi-Arabias krigføring.

I Storbritannia raser opposisjonen mot Theresa May og regjeringen. De kaller salg av kampfly til Saudi-Arabia for skammelig.

Arbeidsplasser

Trump har argumentert med at våpensalg til utlandet skaper mange arbeidsplasser i USA, men i 2017 ble det inngått 16 avtaler om å skape arbeids-plasser innen våpenindustrien i andre land.

Bare i januar i år ble det inngått ytterligere åtte slike avtaler, og dette kan bidra til å utkonkurrere amerikansk våpenindustri og resultere i færre, ikke flere arbeidsplasser i USA, konstaterer rapporten.

Protester

19. mars innleder Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman et besøk i Washington, der han vil bli møtt med protester mot landets krigføring i Jemen.

Senator Bernie Sanders er blant dem som krever stans i USAs støtte til krigføringen, og både demokrater og republikanere i Kongressen har tidligere forsøkt å stanse en milliardkontrakt om salg av missiler til Saudi-Arabia.

Blodig krig

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, og over 10.000 mennesker er siden drept og 50.000 såret, flertallet av de sivile.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt i Jemen, og 22 millioner mennesker trenger matvarehjelp utenfra.

FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s