– Sionister flest tror ikke på Gud, men de er hellig overbevist om at han lovet dem Palestina

Historikeren Ilan Pappe er noe så sjeldent som en israelsk jøde – og Palestina-aktivist. Han er oppvokst i Israel, og stemples som forræder av mange israelere på grunn av hans nådeløse kritikk mot deres «gudegitte» hjemland.

Fra sitt eksil i Storbritannia opplever Ilan Pappe internasjonal suksess med Israel-kritisk bok. Nå er den omstridte historieprofessoren norgesaktuell med sin bestselger «Ti myter om Israel», som utkom på engelsk i fjor.

I boken peker han ut ti grunnleggende sionistiske beretninger om Israel og hvordan de omstridte landområdene for 70 år siden ble til den jødiske staten, og kaller dem myter basert på oppspinn og forvrengninger, ifølge Vårt Land.

Sionisme er opprinnelig betegnelsen på det jødiske folkets nasjonale ønske og håp om å vende tilbake til sitt gamle hjemland i landet Israel (Eretz Israel).

– Jeg lager ikke sprekkene i den israelske veggen, jeg bare peker på dem. Som historiker mener jeg det er min moralske plikt ikke bare å peke på disse falske mytene, men å sørge for at historien blir hørt, at overgrepene og implikasjonene av handlingene blir beskrevet. Og da blir jeg også en aktivist, sier Pappe til Vårt Land.

Pro-palestinsk historiker

– Ja, jeg er en pro-palestinsk historiker, og er stolt av det. For meg handler dette om rettferdighet og menneskerettigheter, om å støtte de undertrykte og kolonialiserte, de okkuperte, sier Ilan Pappe.

For drøye ti år siden forlot den israelsk-jødiske forskeren hjemlandet og Universitet i Haifa, der han etter eget utsagn ble uglesett og boikottet etter å ha oppfordret til internasjonal boikott av israelske universiteter og akademia.

– Jeg kan fritt dra til Israel, men jeg er ikke velkommen til å arbeide i israelsk akademia, og ingen i det jødiske samfunnet er interessert i å invitere meg til debatter der. Det er en uformell utestengelse som gjør at jeg har måttet skaffe meg et levebrød og bosette meg utenfor Israel.

I et intervju med Dagbladet forteller han at det likevel er grunn til optimisme:

– Stadig flere mennesker over hele verden oppdager at sionistene i Israel er rasistiske. Ideen om at du kan ha et jødisk demokrati går ikke når landet også omfatter en rekke andre minoriteter, sier Pappe og fortsetter:

– Sionistene gir én gruppe suverenitet: Jødene. Det går ikke i en verden med humanisme og demokrati, sier Pappe.

Ilan Pappe er en av Israels mest forhatte personer på grunn av hans mange bøker og hans nådeløse kritikk mot hjemlandet Israel.

– Jeg har ikke trøbbel med israelere, men med den israelske staten. Du kan ikke komme til Midtøsten som en gjest, for så ikke å ville ha noe med de andre rundt deg å gjøre.

Ønsker å avlive myter

Blant mytene Pappe vil avlive er at Palestina var et nær folketomt, ufruktbart og nesten udyrket land da sionismen oppstod og europeiske jøder dro dit for å bosette seg fra slutten av 1800-tallet. Ifølge osmanske nedtegnelser bodde det i 1878 drøye 462.000 mennesker i det vi i dag kjenner som Israel/Palestina, hvorav anslagsvis 87 prosent var muslimer, 10 prosent kristne og tre prosent jøder.

Ifølge Vårt Land avviser Pappe også oppfatningen om at jødene var et folk uten land, og støtter seg blant annet på Shlomo Sands The Invention of the Jewish People. Han beskriver hvordan den kristne verden var pådriver for forestillingen om jødene som en nasjon, som en dag skulle vende tilbake til Det hellige land og inngå i den guddommelige plan for endetiden, de dødes gjenoppstandelse og Messias’ gjenkomst.

Men i tillegg til denne religiøse visjonen for å fullbyrde det bibelske løftet om Israel og endetiden, mener historieprofessoren at det skjulte seg klassiske, antisemittiske holdninger for å flytte jødene i retning Palestina, og dermed bidra til å kvitte seg med jødene i Europa.

Kristen kolonisering

– Sionismen var et kristent koloniseringsprosjekt før det ble et jødisk, støttet av vestlig imperialisme for å kontrollere regionen, hevder Pappe, som utgav sin siste bok nøyaktig 100 år etter Balfour-erklæringen med den britiske utenriksministerens avgjørende erklæring om støtte til etablering av et nasjonalt hjem for jødene i Palestina.

Da en delegasjon for den tidlige sionistbevegelsen ble sendt til Palestina rapporterte de tilbake: «Bruden er vakker, men gift med en annen mann». Men selv om området var befolket, var det en utstrakt holdning blant de jødiske bosetterne at de innfødte palestinerne hadde lagt beslag på deres rettmessige hjemland.

– Jeg kaller dette bosetter-kolonialisme. Det store problemet med det nye «hjemlandet» inntrengerne gjør hevd på gjennom en moralsk og guddommelig rett, er at det allerede er bebodd av andre folk. De må derfor fjernes og dehumaniseres. Vi kjenner det fra Amerika, der hele nasjoner og samfunn av urinnvånere ble utryddet av koloniserende bosettere, en tilsvarende skjebne som rammet aboriginere i Australia og delvis maoriene i New Zealand, sier Pappe, som også drar paralleller til det hvite apartheidstyret i Sør-Afrika.

Ikke frivillig

Pappe tilbakeviser forestillinger om at palestinerne frivillig forlot sitt hjemland i 1948, og at de ble flyktninger fordi deres egne ledere og andre araberledere ba dem forlate Palestina før arabiske styrker invaderte for å sparke jødene ut.

Han kaller det i stedet en planlagt etnisk rensing, slik han gjorde i boken The Ethnic Cleansing of Palestine. Pappe peker på den såkalte plan D fra mars 1948 som åpnet for en forflytning av palestinerne som skulle sikre demografisk dominans for jødene i den framtidige staten, og han viser til at Israels landsfader David Ben-Gurion allerede i 1938 sa at «jeg stemmer for tvangs-flytting, jeg ser ingenting uetisk ved det».

– De israelske handlingene på den palestinske landsbygden i 1948 må karakteriseres som krigsforbrytelser og endog forbrytelser mot menneskeheten. For å løse konflikten er det helt grunnleggende å erkjenne hvordan Israel har gått frem for å forvandle en etnisk blandet region til en homogen region med jødisk dominans.

Støtter énstatsløsning

– Jeg er for en énstatsløsning for palestinere og israelere. De kan bygge et fantastisk sted sammen. Men da må israelerne se på palestinerne som likeverdige mennesker. De må gi opp en del av sine privilegier og godta at også palestinere har rett på et normalt liv.

Han kaller Osloavtalen «et feilgrep og en katastrofe», og mener en tostatsløsning er både feilslått og usannsynlig. Selv om Israel skulle trekke seg ut av Vestbredden og tilbake til grensene fra før okkupasjonen i 1967, så mener han det bare vil endre konfliktens natur.

– Det er tilstrekkelig å se på hvilke fakta Israel har klart å etablere på bakken. Det er utenkelig at palestinerne etter en nasjonal frigjøringskamp som har pågått i snart 150 år, vil kunne akseptere en løsning der de ender opp med det som i realiteten vil bli begrenset autonomi, i en bantustan-lignende statsdannelse som bare utgjør 20 prosent av deres opprinnelige hjemland.

Pappe mener Osloavtalen har bidratt til å sløse bort mange år på å snakke om en tostatsløsning, mens undertrykkingen av palestinerne har fått fortsette:

– Selv om man klarer å etablere en stat med blomstrende kultur, avansert teknologisk utvikling og regionens sterkeste våpenmakt, så vil det alltid bli sådd tvil om den moralske legitimiteten så lenge denne staten er tuftet på fordrivelsen av et annet folk.

Pappe sier til Vårt Land at en enstatsløsning vil kreve mange reguleringer og kompromisser, og prosessen vi bli smertefull, men han mener alternativene er verre.

– Vi må være klar over at Israel er et samfunn som ikke vil endre politisk hovedkurs i overskuelig fremtid. Selv om Netanyahu skulle bli tvunget til å gå av på grunn av korrupsjon, så vil høyresiden fortsette å kontrollere Israel. Netanyahu personlig kan tape, men ideologien han tror på er dominerende i dagens Israel.

Palestinsk kamp

Pappe mener derfor endringen primært må komme fra palestinerne selv, og at de da må utmeisle en mer samlet visjon om hvordan de vil bygge fremtiden.

– Et okkupert folk har rett til å slåss for sin frihet. Jeg mener det mest effektivt kan skje gjennom ikkevoldelig kamp, som må støttes med boikott og annet internasjonalt press mot Israel. Det vokser nå opp en ny generasjon palestinske unge som vil håndtere motstanden på en bedre og mer effektiv måte, tror historikeren.

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s