Erna hardt ut mot vaksinemotstandere: – Utsetter egne og andres barn for fare

Statsminister Erna Solberg ble smittet av meslinger og hastet til sykehus da hun var ni måneder gammel. Nå advarer hun foreldre mot å droppe meslingvaksinen.

– Jeg mener foreldre som sier nei til vaksine har et personlig ansvar, sier Erna Solberg (H) til VG.

Statsministeren har selv hatt meslinger. Hun var ni måneder gammel, og ikke vaksinert. Solberg fikk utslett over hele kroppen og måtte legges inn på sykehus med feberkramper, rett før jul i 1961. Hun var syk i nærmere tre uker og hadde 43 i feber på det meste.

Hun mener foreldre som ikke vaksinerer barna sine gjør et dårlig valg for seg selv og hele Norge. Statsministerens appell kommer etter at tre nordmenn, alle uvaksinert, ble smitte av meslinger i februar.

– Norske foreldre må være klar over at de utsetter sine egne og andres barn for fare, sier Solberg til vaksinemotstanderne.

Folkehelseinstituttet ønsker å undersøke vaksine-skeptiske miljøer nærmere

Folkehelseinstituttet ønsker å vite mer om vaksine-holdningene i befolkningen etter at det i februar ble bekreftet tre meslingtilfeller i Norge.

– Det er litt tilfeldig at det er tre som har fått meslinger samtidig, men det viktigste er at smitten skjedde i utlandet, og ikke i Norge. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på flere tilfeller, men vi følger nøye med, forteller Didrik Vestrheim, avdelings-direktør ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

De smittede er en helsearbeider fra Buskerud og et søskenpar på ett og tre år fra Oslo, ingen hadde tatt vaksine og alle hadde vært i utlandet.

– Søskenpar hadde vært på en reise i Øst-Europa og er ikke etnisk norske. De er utskrevet fra Ullevål sykehus, og er på bedringens vei, forteller smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

– Kan oppstå utbrudd i innvandrermiljøer

Det siste meslingutbruddet i Oslo var i 2011 med til sammen 28 smittet.

– Det startet i et Somalisk innvandrermiljø, og det var mest somaliske barn som ble smittet. Vi trenger mer statistikk over hvilke miljøer som er kritiske til vaksinering, vi vet ikke nok om dette. Dette er noe Folkehelseinstituttet bør kartlegge, forteller Tore Steen til NRK.

Ifølge smittevernoverlegen var 80 prosent av somaliske toåringer i Oslo vaksinert for et par år siden, mens det i den øvrige befolkningen i Oslo er 95 prosent dekning blant toåringer. På landsbasis har 97 prosent av alle 16-åringene fått minst én dose.

– Det er god dekning i Norge, men vi har enkelte innvandrergrupper og Steinerskolemiljøer som er skeptisk til å vaksinere barna sine. Da kan vi risikere å få utbrudd i disse gruppene som i verste fall kan smitte barn som er under 15 måneder, og ennå ikke er vaksinert, sier overlegen.

Obligatorisk vaksinasjon

Nå mener han det bør diskuteres hvorvidt vaksiner bør bli obligatorisk for helsepersonell.

– Selv om vi har en høy vaksinasjonsdekning, er det fortsatt sånn at det er noen som ikke blir vaksinert, det er det vi nå ser eksempler på nå.

Folkehelseinstituttet mener imidlertid vaksiner bør være frivillig så langt det lar seg gjøre.

– Men vi anbefaler at helsepersonell er vaksinert mot meslinger – både for egen og andres del – da er de med på å stoppe smitte til utsatte personer. Det aller viktigste er at vaksinen er et lett tilgjengelig tilbud, sier Vestrheim.

Flertall for vaksinepåbud

Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland ønsker derimot å pålegge helsearbeidere vaksinering.

– Vi kan ikke ha det slik at leger og sykepleiere som jobber med de sykeste pasientene, blir en fare for de samme pasientene, sier han til Aftenposten.

Sykepleien har snakket med de helsepolitiske talspersonene, og av de større partiene er det bare Venstre som ikke støtter forslaget fra Sveinung Stensland i Høyre.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s