Truer med «handling» hvis Russland ikke slutter seg til nytt resolusjonsforslag om våpenhvile i Syria

USA er «forberedt på å handle» hvis Russland ikke slutter seg til deres nye resolusjonsforslag om en 30 dagers våpenhvile i Syria, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Det nye resolusjonsforslaget inneholder ifølge Haley «ingen antiterror-smutthull som Iran, Russland og Assad kan gjemme seg bak».

Forslaget ble mandag sendt rundt til landene i FNs sikkerhetsråd, men det er ikke klart når det skal holdes en avstemning, skriver Nettavisen.

– USA er fortsatt forberedt på å handle hvis vi må. Det er ikke den veien vi ønsker å gå, men det er en vei vi har vist at vi er villige til å gå, og vi er innstilt på å gjøre det igjen, sa Haley.

FNs sikkerhetsråd vedtok 24. februar en resolusjon med krav om våpenhvile i Syria, men satte ingen dato for når eller hvordan denne skulle tre i kraft. FN-resolusjonen inneholdt også et punkt om at den ikke omfatter opprørere som kan betegnes som terrorister, et punkt eller «antiterror-smutthull» Russland anklages for å ha utnyttet.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzja sa mandag at en umiddelbar våpenhvile er en utopi.

– Antiterroroperasjonene er i tråd med FN-resolusjonen, og den syriske regjeringen har enhver rett til å forsøke å fjerne trusselen for å skape trygghet for innbyggerne, sa Nebenzja.

Lederen for den såkalte Nasjonalkoalisjonen, Hadi al-Bahar, uttalte under et britiskledet møte tidligere på dagen at «det er regimet, ikke Russland, som har styringen», og ba Sikkerhetsrådets medlemsland bruke trusler, og om nødvendig begrenset militær handling, som avskrekking i et forsøk på å få våpenhvilen til å fungere.

Rykker frem

I mellomtiden pågår det harde kamper mellom syriske regjeringsstyrker og opprørssoldater, de fleste fra militante islamistiske grupper.

Den syriske hæren, støttet av Russland, har rykket jevnt fremover i Øst-Ghouta siden offensiven mot opprørerne ble innledet 18. februar, og skal nå ha tatt kontroll over drøyt halvparten av den tidligere opprørskontrollerte enklaven utenfor Damaskus.


Ordforklaring

Handling: Bombing eller annen folkerettsstridig militær inngripen uten forankring i FN eller andre internasjonale rammeverk.

Opprørere: Hovedsakelig salafist-jihadistiske grupper som Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham og Al Qaidas syriske gren al-Nusrafronten.

Regime: Vestlig betegnelse på den lovlig valgte syriske regjeringen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s